DIY solceller

Se mere om hvordan selve solcellepanelet bygges og bliv inspireret af DIY teknikken til indkapsling af solceller

søndag den 13. november 2011

Netto måler ordningen hos elro

Elmåleren skal kodes om så den Kan løbe baglæns ved montering af VE anlæg som el solcelle anlæg.
Under netto måler ordningen må man maks sende 6000 watt ud på elnettet.

Når du er nået til at have undersøgt med kommunen at der ikke er noget der spænder ben for solcelleanlæg på din bolig, kontaktes Elselskabet for at høre hvordan net installation foregår hos dem. Der er nemlig forskel på målere, og arbejdsgange, det er jo private virksomheder. Alle anlæg godkendes dog i sidste ende af dansk energinet.

Det er meget simpelt, elinstallatøren sørger normalt for at få måleren lavet om til Netto måler. Er man El kunde hos ELRO, må man selv bringe måleren ud til elro for omkodning, hvilket tager ca. 15 minutter. Jeg ringede derud for at høre om man skule bestille en tid, det skal man  ikke, man møder bare op med sin elmåler og de papirer de sender en. I mit tilfælde har jeg valgt nettomåler ordningen, og har dermed intet fradrag eller nogle prblemer med skatteforhold ved evt. ledighed osv. Den ordning man vælger følger anlægget i hele dets levetid, dvs- 25-35 år.Elmåleren før omkodning til nettomåler med diverse papirer som ELRO skulle have retur i udfyldt tilstand, Elinstallatør laver også et papir om anlægget, så det er lidt dobbelt konfekt, men pyt. Man skriver bare hvilken inverter det er, hvilke paneler, hvor mange, hvad det fylder, det var det.


El forsynningsselskabet ELRO i randers


På vej til omkodning med elmåleren


Imens opsæter og tilslutter EL installatøren inverter


Inden elmåler afmonteres og før hpfi sikring osv er monteret

 Elmåler afmonteret

3 faser med fuld skrald på, og en knækket skrue. bzzzzzzz. Elinstallatør kunne heldigvis få den knækkede skru ud, ellers var det op i masten og pille maste sikring ud.


Den omkodede NETTO måler


El installatør har monteret en ekstra gruppe sikring/afbryder og hpfi sikring til solar inverteren. Derudover har jeg valgt at få en lille elmåler sat op, som måler solanlæggets totale produktion. Den koster ca. 400 kr.

Den færdige net tilsluttede inverter står og laver ca. 100 watt i overskyet gråvejr, med 1140 watts solcellepaneler på taget.

Elinstallatøren står for at tilmelde VE anlægget til dansk energinet og vist også kommunen. Men Husk at få det på BBR meddelelsen, det sker ikke automatisk.


1 kommentar:

 1. Hej ?

  Hermed en hiilsen fra Herning. Jeg er tæt på at skulle investerer i et 3 KW anlæg og vil i den forbindelse gerne stille dig et par spørgsmål. Gider du sende mig din mailadresse så vi kan skrive/tale sammen ad den vej?

  kh

  Henrik Wyke

  Email: wyke2005@gmail.com

  SvarSlet