DIY solceller

Se mere om hvordan selve solcellepanelet bygges og bliv inspireret af DIY teknikken til indkapsling af solceller

torsdag den 8. december 2011

montering af solcellepaneler på taget

Nogle solpanel selvbyggere bruger trykgimpreneret træ eller stål til montering af solpanelerne på taget. Jeg har valgt at købe de anbefalde aluminiums skinner og tagskruer i rustfritstål. Et solcelleanlæg er en stor investering, og skal køre i mange år. Der er normalt ingen vedligehold og når først det er sat op kører det bare derud af. I 25,30, 35 år. Alt tilbehør til mit solcelleanlæg er købt sammen med solcelle panelerne hos jysksolenergi.dkHer ses 4 af solcellepanelerne under afprøvning af inverteren før opsætning på tag.


Aluminiums lægter til solpanelerne


Beslag til montering af solcellepanelerne til alu skinnen

Tagbolter og aluminiums beslag til montering af alu skinnerne

Sådan bruges tagskruerne på skinnerne, bemærk at de monteres fast til alunimiums lægterne/skinnerne i de firkantede udfræsning til højre. Til venstre er monteret et solcelepanel ende beslag.. 

Her ses 'special bolten' der fastfør tagskruerne


Special bolten til fastgøresle af tagskruerne til alu skinnerne


Aluminiums monterings beslag til solcellepanelerne på alu skinnerneBolten med den 'specielle' møtrik til aluminiums skinnerne / aluminiums taglægterne


Her ses et solcellepanel ende beslag monteret på alu skinnen


Her ses alu beslag til montering mellem solcelepanelerne

Her ses opsætning af tagmonteret stilads så man kan stå sikkert mens man monterer alu skinner og solcellepaneler. 

Desuden udgør det tagmonterede stillads et sikkert hæfte for faldsikringen til tømren der skal montere alu lægterne. Stigen blev også fastgjort mere permanent til taget end billedet viser, den blev simpelt skruet fast til taget mens arbejdet foregik. 


Vær sikker på at mål på alu lægter passer til antal, ders skal stikke en ca. 5-8 cm ud ved ende beslag. Her er målt ud til 3 solcellepaneler af ca 80 cm pr. stk, husk at alu beslag melem solpaneler også er ca 2 cm bredde.


Her ses en monteret rustfri tagskrue, og en alu lægt.


Tagskruerne skrues ned i taglægterne som ses her på billede, taget under udskiftning af rådne sternbrædder.


de 3 øverste solpaneler er nu monteret, og tag-stillas øverste regel skal nu fjernes for at nederste alu skinne/lægt kan monteres. I mit tilfælde var det lettest at række solcellepanelerne op fra terrasse og op på tag


 Alle 6 solcellepaneler er nu monteret og ledningerne hænger og slasker. Ledningerne er ført ind bag tagpladerne og ind bag sternbrædderne. De løber derefter ned bag nedløbsrør og gennemvæg til inverteren.

Solcellepanelerne holdes fast af 4 beslag. Der er ca. 1 meter i mellem dem, det kommer an på afstanden mellem tagets lægter og hvor langt man kan 'strække' de rustfri tagskruer i deres aluminiums beslag.


Dobbelt 4 m2 Silikone ledning med Tyco stik. TYCO stik kan ikke sættes forkert på solpanelerne og inverteren. Elinstallatør havde krimpet TYCO stik på ledningerne, og tilslutning er en 'no brainer' det kan ikke laves forkert da der er forskel på plus og minus stik.

Crimpe tand til tyco stik kan købes på ebay.de mm.


TYCO stikket på solcellepanelet. De 6 solcellepanelerne sættes serie, den røde er plus, kan ikke monteres forkert ;)

1 kommentar: